Het dahliaseizoen is voorbij, de dahliaknollen zijn allemaal uit de grond gehaald en droog opgeborgen in kratten in de bovengrondse kelder. Het dahlialoof is gehakseld en over de velden verspreidt.
Het is een heel nat najaar geweest en daardoor is de grond verzadigd en modderig. Er zijn zelfs percelen die helemaal onder water staan. Vooral degene die laat waren met rooien hebben erg veel last gehad van de nattigheid.
Als je de dahliaknollen uit de grond wil halen prik je normaal gesproken de riek op een paar plaatsen op ongeveer 20 cm rond de stelen in de aarde en wiebelt wat, dan trek je aan de steel en kun je de aarde verwijderen door te schudden (zie instructie verderop de pagina).
Nu was het rooien echter een lastige klus, we haalden de knollen er uit met rondom een grote natte kluit. Er waren ook planten met rotte delen aan de wortels. Al met al was dit geen goed dahliaseizoen, het bleef lang koud in het voorjaar, de zomer was droog en het najaar heel nat. Voldaan dat het werk nu gedaan is kijken we uit naar het voorjaar. En ik zag zelfs al dahliaknollen met uitlopers, ze hebben er blijkbaar net zoveel zin in als wij!!
Korte instructie voor het rooien van dahlia’s:
- Label de dahlia’s als je ze met naam wil bewaren al voordien als de bloemen nog goed zichtbaar zijn.
- Knip na de eerste nachtvorst de dahlia’s af op ongeveer 30 cm boven de grond, zodat je de stelen gemakkelijk kunt vastpakken.
- Steek de riek op ongeveer 20 cm van de stelen in de grond rondom de dahlia en wiebel steeds om de grond rond de dahlia los te maken en wip hem eruit.
- Schud dan de aarde eraf. Lukt dat slecht kun je hem ook een paar keer laten vallen op de grond zodat de aarde loskomt en haal restjes aarde er zoveel mogelijk met de hand af.
- Knip de steel nu af tot op 10 cm van de knol.
- Je kunt de knollen nu ook splitsen als je wil. Dat kan zowel in het najaar als ook in het voorjaar wanneer je ze gaat planten.
- Steek dan een scherp mes in het midden van de knollen en breek op deze manier het geheel in 2 delen.
- Doe het label er weer om en berg de knollen op een een open krat of aardappelmand zodat ze goed kunnen drogen en bewaar ze op een donkere, droge en koele plek. (vorstvrij)
Geef een reactie